Un any més el Programa d’Estiu del SRC-GRÀCIA ha sigut tot un èxit, amb moltes activitats, sortides, balls, xerrades…
Vaja, que no ens hem avorrit pas!!
Tot va començar, quan vam dissenyar una totebag personalitzada, sortien dibuixos, colors, formes de tot tipus. L’èxit i la diversió estaven garantides. Fins i tot, hi havia qui no es veia capaç i va sortir amb un somriure d’orella a orella en veure la seva creació.
Un parell de dies després, els usuaris i usuàries que participen a l’activitat d’Hort Urbà que fem els dimecres a l’hort JIWAR (c/Jaén – Gràcia), van organitzar juntament ambdues entitats, el dinar de germanor que fem cada any com a cloenda de curs.
Després d’una primera setmana adaptant-nos als canvis d’horari i activitats, ens vam relaxar gaudint d’una sortida al Recinte Modernista de Sant Pau. Ens van fer una visita guiada i ens van explicar la història d’aquest recinte; doncs va ser construït entre els anys 1905 i 1930, dissenyat per Lluís Domènech i Montaner i enfocat com una ciutat-jardí per a l’atenció dels malalts.
El reciclatge és una pràctica essencial per a la sostenibilitat del medi ambient, i en una xerrada recent impartida per Jordi Monjo, es va destacar la seva importància de manera clara i convincent. Monjo, un expert en gestió de residus i sostenibilitat, va explicar com el reciclatge no sols ajuda a reduir la quantitat d’escombraries que arriba als abocadors, sinó que també conserva recursos naturals, estalvia energia i disminueix la contaminació.
Una altra de les sortides culturals, va ser a la Casa Vicens. El primer gran projecte que Antoni Gaudí va fer entre els anys 1883 i 1888.
Situada en el barri de Gràcia, aquesta obra mestra del modernisme català destaca pel seu innovador ús de materials i la seva exquisida ornamentació.
La Casa Vicens és un reflex del geni creatiu de Gaudí, combinant influències orientals i mediterrànies amb una gran atenció al detall.
Com que a l’activitat d’Espai Creatiu recentment hem treballat diferents estils de pintura, hem aprofitat per a fer una sortida al Museu Picasso i així veure de ben a prop les seves obres.
Durant la visita, vam poder apreciar les diferents etapes artístiques per les quals va passar Picasso, des del període blau fins al cubisme.
Cada quadre narrava una història única i oferia una perspectiva distinta de l’artista.
I per a suportar la calor, vam anar a refrescar-nos a la piscina de Can Dragó. Gaudint un any més del dia entre professionals, usuaris i usuàries. Al voltant de la piscina, els arbres ens proporcionaven ombra, i l’aroma a clor es barrejava amb el dels entrepans i begudes que portàvem per a compartir. La piscina de Can Dragó no només era un lloc per a refrescar-se, sinó també un espai on es forjaven amistats i s’enfortien llaços comunitaris.
Les nostres professionals, els van muntar una EscapeRoom dins del centre i va ser una experiència sorprenent veure com es desenvolupava la història i com la continuaven resolent els enigmes, fins a arribar al final.
Va ser fascinant observar com cada participant se submergia en la narrativa, contribuint amb idees i solucions creatives.
A continuació, alguns aspectes destacats de l’experiència:
– Treball en equip: Els/les participants es van unir ràpidament, cadascun/a aportant les seves habilitats úniques per a desxifrar pistes i superar desafiaments.
– Creativitat en acció: L’ambientació de l’EscapeRoom va estimular la imaginació, permetent que els/les jugadors/es se sentissin part d’una història emocionant.
– Resolució de problemes: Van enfrontar una sèrie d’enigmes que requerien pensament crític i lògica, la qual cosa va fomentar un ambient de col·laboració i aprenentatge.
– Feedback positiu: En finalitzar, molts/es van expressar el seu desig de repetir l’experiència, destacant l’enriquidor que va ser participar en aquesta activitat.
Vam tenir l’oportunitat de fer una visita al Monestir de Pedralbes. Va ser fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327 amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II, qui va voler que l’església estigués dedicada a santa María. En resum, la visita al Monestir de Pedralbes va ser una experiència enriquidora que ens va permetre connectar amb la història de Catalunya i reflexionar sobre la vida de les monges que van viure en aquest lloc sagrat. Sens dubte, un lloc que mereix ser explorat i benvolgut per la seva bellesa i significat cultural.
En una de les activitats més recents del Programa d’Estiu, vam tenir el plaer de comptar amb la col·laboració de Pepe Amilibia, membre de la banda de rock @taxidermistas. Ell ens va oferir un Taller de Percussió summament interessant, ple de sons, històries i emocions que no esperàvem descobrir a través de la música. Els participants, es van deixar portar pel ritme i l’energia de Pepe. També ens va compartir anècdotes de les seves gires i experiències amb la banda, creant un ambient de companyonia i aprenentatge. En finalitzar el taller, tots se sentien més connectats no sols amb la música, sinó també entre si.
També recordem amb gran afecte el Monogràfic de Costura que ens va elaborar una de les nostres usuàries. Gràcies a ella, vam aprendre a crear moneders utilitzant fil i agulla!
Ens va ensenyar no sols les tècniques bàsiques, sinó també trucs avançats per a personalitzar els nostres dissenys. La sessió s’omplia de color i creativitat, i al final, totes teníem un bonic moneder fet a mà, ple de records i esforç compartit.
A més, aquest tipus de tallers fomenten la unió i la companyonia entre els participants. Es creen llaços especials i es comparteixen experiències que enriqueixen les nostres vides. La dedicació i el talent de les nostres usuàries fan que aquestes activitats siguin inoblidables i ens motiven a continuar aprenent i creixent junts/es. Esperem amb ànsies el pròxim taller!
I per a finalitzar aquest programa d’estiu tan complet, repetim com tots els anys, la nostra participació a la Plaça del Nord per les Festes de Gràcia. Vam organitzar un taller de xapes, perquè els/as més petits/as poguessin expressar la seva creativitat i emportar-se un record original d’aquestes festivitats.
Aquesta vegada, li dediquem un lema a l’activitat, “Dona’m la xapa”. Quan es parla de Salut Mental, donar la xapa no és gens negatiu, al contrari; som aquí per a escoltar-te.
La nostra intenció és fomentar una cultura d’obertura i suport, on cada veu sigui escoltada i valorada.
La Salut Mental és un tema crucial que afecta a totes les persones, independentment de la seva edat o situació. Per això, és important que parlem d’això sense tabús.
En donar la xapa, no sols estem parlant; estem creant una xarxa de suport que pot fer una gran diferència en la vida de molts.
Recorda que no estàs sol. Cada vegada que t’animis a compartir, estàs contribuint a desestigmatitzar el tema i a construir un entorn més saludable per a tots.
Al final, el nostre objectiu és que tots se sentin còmodes i empoderats/des per a parlar sobre la seva Salut Mental, perquè cada història importen i cada veu conta. Uneix-te i “Dona’m la xapa”!