Article de Vicenç Sanclemente, publicat a la revista del programa de la Festa Major de Gràcia 2019 de la Plaça del Nord.

Són els nostres veïns i veïnes més matiners. Viuen a pisos compartits a l’entorn de la plaça del Nord. Persones afables als qui saludem cada dia. Són els usuaris d’ARAPDIS, una entitat amb 30 anys d’experiència, que va ser pionera en l’atenció de la salut mental a peu de carrer a Catalunya. Hem tingut la sort, que alguns, com la Maria Àngels, ens han ajudat en el guarniment des del principi. Hem parlat amb la Roser Vega, la seva coordinadora.

 

Què és ARAPDIS?

Som una entitat social sense afany de lucre amb el reconeixement d’Utilitat Pública i que, aquest any 2019, celebrem el nostre 30è Aniversari. A ARAPDIS vetllem per la rehabilitació i la integració de les persones dins de la comunitat, basant-nos en la igualtat des de la diversitat.

 

Quan va començar?

L’Associació, es va crear l’any 1989, de la mà del doctor Ramon Blasi i el seu equip, amb la finalitat de vetllar per l’atenció, la rehabilitació, la normalització i la inserció de les persones afectades per algun tipus de disminució, potenciant la seva capacitat d’integració sociolaboral i comunitària. Està formada per un gran equip multidisciplinari de professionals del camp de la Rehabilitació en la Salut Mental Comunitària.

 

Què feu?

Oferim recursos a les persones que tenen una problemàtica de salut mental, facilitant el sentir-se integrades i partícips de la societat d’avui, tant canviant i tant diversa.

Des de la nostra constitució, l’any 1989, hem anat construint una estructura de recursos intermedis i comunitaris integrats i coordinats amb la Xarxa de Salut Mental Pública i també amb la privada. La nostra finalitat és crear espais i programes per a facilitar la rehabilitació i integració de totes les persones, que, en la seva diversitat, puguin ser iguals, a qualsevol altre, en la nostra comunitat.

 

En què creieu?

T’ho remarco, creiem en la igualtat i en la diversitat, a través de models i tractaments alternatius, integrals i integradors.

Creiem en programes de creació i de vinculació progressiva, en una metodologia que desenvolupa tècniques cognitives i psicosocials específiques que ens permeten conèixer, entendre i empatitzar amb les persones de la nostra comunitat.

Creiem en tota aquesta activitat assistencial directa, però també en la indirecta de prevenció y promoció. Estem convençuts que aquesta feina permet una integració veritable de les persones en la societat, que mai haurien d’haver sortit del seu nucli comunitari. Intentem facilitar que puguin accedir al mateix que tenim els altres, un habitatge, una feina, espais d’oci, culturals, de participació social. Creiem en la igualtat, en les capacitats de les persones. Per això, el seu entorn ha de respectar la seva diversitat i els seus hàndicaps.

 

La salut mental encara és un estigma… Com aconseguirem aquesta igualtat?

Fa anys que, en l’entorn de la plaça del Nord, integrat en el barri, s’han anat creant espais de rehabilitació i convivència. Oferim programes diferenciats i específics, dirigits a diferents col·lectius, dins de l’àmbit de la salut mental. I, a la vegada, busquem facilitar una atenció integral i individualitzada per cada persona i cada família.

Però una manera, un pas, cap aquesta igualtat, és comptar amb la capacitat d’acceptació de la diversitat, per part de la comunitat, de la societat. Pensem que l’estigma encara hi és, però participant i col·laborant amb vosaltres estem donant ja un pas més, en aquesta direcció.

 

Perquè us heu implicat en la Festa Major?

Precisament per això. Perquè volem treballar en la comunitat, en el teixit social i educatiu del barri. Aquesta és la base per a la prevenció i evitar l’estigmatització.

La nostra finalitat és potenciar els hàbits i les capacitats personals de cadascú d’aquells i aquelles que dius que us trobeu cada matí, els nostres usuaris, que també són veïns i veïnes de la plaça, per afavorir la seva inclusió social i comunitària. Però amb això també us demanem que hi participem tots i totes!